Salam,,semua.Selamat pagi Malaysia! ^0^
Mak saya,,hari yg nk btolak ke Mesir,sempat lagi suruh sy wat donut sbb ada Tadika tempah.So,pagi2 buta,dgn mata yg masih ‘comel’ tpaksa sy mgagahkan diri juga ke dapur.Senang je wat donut,tp xtahu kenapa masa kat Mesir dulu donut nya kecut.Jom tgk resepi-
Doh (diperam sampai kembang 10 min)
5 sudu gula (dilarutkan dgn 1/2 cwn air)
1 sudu lemak sayur/setengah cwn minyak
1 sudu butter.(klu xde lemak sayur,jadikan 2 sudu butter).
Mauri-pan sepeket
Mauri-pan sepeket
Diperam selama 10 min.
Tggu sampai kembang cam ni.
Bila dah kembang, uli dgn sekilo tepung diselang-seli dgn air bercampur garam . Jangan lembut sgt dan jgn keras sgt. Doh lembut lg sedap. Mak kata doh tu kena lembut lagi dari doh karipap.Peram 10 hingga ke 15 min,,,sempat tidur ni.(mak jeling)
Tapi,klu nk buat PAU,terus bentukkan,ikutlah nk bubuh inti apa.
OK,bila dah kembang. Terus leperkan dan bentukkan mjadi donut.
Last sekali goreng.
Utk topping,lps goreng panas2 gaul dgn gula.Klu nk yg lagi menarik klik sini
Ni klu hangpa nk topping ngn gula je.(pelik la blogger ni,gambar prob je)
Ok,nk makan donut.Doa sy dan K.Jannah selamat sampai dan berjuang di bumi Mesir!
No comments:
Post a Comment