Pages

Tuesday, September 20, 2011

Snowy Pandanus,,,

Salam semua!
Dah habis puasa enam lom?
Kali ni,sy nk share satu resepi yg sempat sy belajar ngn Mak sblm berangkat ke Mesir.
Senang je buat kek ni,,,rasanya semua org tahu.Namanya Snowy Pandanus,,,glamour la sikit.Takkan nak bubuh kek lapis pandan je,,,ala mak ngah! Snowy sbb kek ni akn dilitupi salji2 icing sugar.Pandanus Amaryllifolius adalah nama saintifik bagi pandan. 


First2,buat kek mcm biasa.Kali ini sy pilih nk warna hijau,so bubuh perisa pandan untuk dapatkan 'kepandanannya'.


Bakar dlm oven,,,suhu dan waktu mcm biasa...
Tapi,sy lagi suka kukus sbb nmpak kemas dan tidak berabuk.Well,buat dgn Mak,kenala ikut taukeh!

                                      Sementara tggu kek siap,,,buat kaya. Ha,rupa2nya senang je.
Resepi Kaya:
Santan segera satu peket
1 cawan air
3 suku cwn gula
garam secubit
2 biji telur ayam
satu sudu kastard
Pewarna--sy pilih kuning!

Kacau je semua bahan2 tu,,samapai likat.
Well,kek dah siap!! Potong ikut brp slices yg kt mahu..Mak kata klu nk dpt yg lagi perfect figure,masa bakar,asingkan stp lapisan dgn kertas minyak.
 Ni part yg paling penting!!! Setiap lapisan disapu dgn kaya tadi.

Lastly,,,tutup kek dgn gula icing,,,yg sehalus salji^0^


Dah siap? Klu dah,pindahkan kek ke dalam pinggan,,dan jgn lupa kirim sikit kat saya!
Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com