Pages

Wednesday, January 11, 2012

Sejarah Makanan Segera
Bila sebut tentang Makanan Segera,pasti  ‘Pizza’ dan ‘Burger’ yg terbayang di benak fikiran. Namun dua hidangan dari Eropah ini tidak mendapat tempat di mata dunia sehinggalah Richard dan Maurice McDonald membuka restoran makanan segera yang pertama di dunia di San Bernadino,California pada tahun 1948.Makanan Segera atau ‘Fast Food’ adalah suatu istilah yg menunjukkan sesuatu yang disediakan dan dihidangkan dengan pantas.Sajian  yang tidak memerlukan  masa yg bnyk utk disediakan juga dipanggil  Makanan Segera seperti  ‘TV dinners’ ,dan biasanya istilah ini merujuk kepada makanan yg dijual di restoran yg pantas penyediaannya dan dihidangkan kpd pelanggan secara berbungkus ,sama ada utk makan di situ ataupun dibawa pulang.Istilah ini telah diakui di kamus Merriam-Webster pada tahun 1951.


Burger,sejenis sandwich sebenarnya mula diperkenalkan di  Pesta St Louis World pada thn 1904,,HotDog juga diperkenalkan di situ,,dan restoran Pizza yg pertama di Amerika dibuka di New York pd thn berikutnya.Pesta ini sebenarnya adalah pencetus kepada perkembangan pembuatan makanan segera,namun ini berlaku hampir setengah abad sebelum  McDonald bersaudara memperkenalkan Sistem Servis Spedee,yg mjadi batu asas kepada fenomena makanan segera dan telah berkembang luas dari Amerika Utara, merentasi dunia.


Fenomena makanan segera mula berkembang secara beransur2 bermula dari  sebuah restoran yg berkonsepkan pandu lalu di selatan California awal tahun 1940. Para pemilik restoran mengambil kesempatan dgn peningkatan populariti kereta agar pelanggan dpt menjamu selera tanpa perlu keluar dari kereta mereka. Kemudian,pada thn 1948,mereka merancang utk mencuba sst yg baru: meringkaskan menu makanan dgn tidak mggunakan sebarang  kutleri spt sudu,garpu,pisau, dan mereka juga menggunakan  pinggan mangkuk pakai –buang.Ini amat memudahkan pelanggan krn mereka hanya membuat pesanan di kaunter dan mengambil pesanan, tepatlah dgn konsep makanan segera. 

McDonald bersaudara telah tampil dgn restoran yg berwajah baru pada thn 1948,dan beberapa rangkaian juga mula dibuka selepas itu.Burger King dan Taco Bell juga mula mengorak langkah pada 1950 an, dan Wendy’s turut dibuka pada 1969. Sestengah rangkaian seperti Carl’s Jr. , KFC dan Jack in the Box,wujud sebelum Sistem Servis Speedee,tetapi mengubahsuai teknik penyediaan makanan mereka selepas kemunculan mereka dlm bidang ini. McDonald’s yg merupakan perintis,kini merupakan rangkaian terbesar dunia dlm pembuatan makanan segera!

Mereka memanggilnya Sistem Servis Speedee,,dan keputusannya sgt memberansangkan sehinggakan ia diikuti oleh pelopor yg seterusnya spt: Keith G. Kramer,beliau  terbang ke California,makan di McDonald’s,kemudian kembali semula ke Florida di mana di sini beliau mengasaskan Burger King pada 1953 bersama bapa mentuanya,Matthew Burns, dan Dave Thomas mengasaskan Wendy’s Old-Fashioned Hamburger Restaurant di Colombus,Ohio pada 1969.

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com