Pages

Tuesday, August 28, 2012

Stuffed Squidward


بسم الله الرحمن الرحيم


Haaa,,di masa kita sibuk memenuhi jemputan open house,kenduri-kendara.Jangan lupa pula nk sempurnakan puasa enam.

Daripada Abu Ayyub al-Ansari, Nabi SAW telah bersabda :

Maksudnya : "Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan kemudian diikuti dengan berpuasa selama enam hari pada bulan Syawal nescaya ia mendapat ganjaran puasa selama setahun".

Kali ni sya nk berkongsi satu resepi yg paaaaaling saya suka,,pantang balik Msia je,inilah juadah yg wajib Mak sediakan klu x saya akn nangis,,hehe.

Actually,ini resepi Kelantan. Mak saya yg ajar,dan dia bukanlah Kelantanese ,so klu ada terkurang ke apa,abaikan je,,ngeh2. Hidangan ini mudah,30 mins preparation. Barang2 pun mudah ddapati except sotong sbb kena pi laut dulu. Enjoy!

Mula2,siapkan barang2nya.

 Kandungan:
1 kg Sotong ('cantas' mulut beliau,,kepalanya simpan agar dpt djadikan cap)
sebiji setengah kelapa (jadikan pati santan yg pekat)
Pulut 1 cawan
2o helai daun pandan
2 keping Gula melaka
2cubit garam

Mula-mula,,
Rendamkan pulut dgn santan dlm 10 minit.


Kemudian,masukkan pulut  ke dalam badan sotong yg telah dibersihkan. Tutup dengan kepala sotong. Kemaskan dengan lidi kecil.


Susun daun pandan dalam periuk.


Susun sotong.Tuang baki santan  ke dalamnya.



Racikkan gula melaka dan isi di dalam periuk.


Nyalakan api dan tutup lid.

Biarkan sehingga kuah likat,,dan bersedia utk makan!!!

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com