Pages

Tuesday, September 20, 2011

Tutti Fruity Sauce

Salam,,,

Ha,terima kasih krn masih setia bersam2 dgn saya!
Mlm ni ada respi baru lagi,,,Tutti Fruity Sauce.Tapi,klu hang cari kat mana2 kamus mmg tak jumpa maknanya. Org2 Melayu slalu panggil Acar Buah,,,Resepi ni pun senang nak buat.Tapi klu kat Mesir,payanh gak pikio nk cari buah2 jeruk ni.Tak taulah Jeruk org Arab sesuai ke tak. Mmg sedap klu mkn dgn nasi minyak atau nasi bukhari,,klik utk lihat resepi nasi Ok,jom tgk resepinya,,



Buah-buahan jeruk (buah pala,mangga,betik,kismis,kurma, dll)

Jeruk lobak putih

Cili api

Cili kering(dikisar halus)

Bawang putih

Bawang Merah

Tomato Sos

Kulit Kayu Manis

Jintan (ditumbuk halus)

Cuka

Gula & Garam

Bijan (digoreng asing)


                       Mula,slps minyak panas campakkan jintan dan kayu manis (ayat Mak)
Hang goreng smpai naik bau,then campak cili kering yg dikisar.
                                                  Isi tomato sos,goreng shg ia likat.


                                             Bubuh cuka,,,agak2 la,jgn sebotol
Masukkan buah2,lobak putih,cili api,bwg merah dan bawang putih.Seimbangkan gula dan garam.
                           
                                            Last sekali,masukkan bijan yg dgoreng asing…

Jadilah Kimchi!! Haha,jadilah Acar Buah.

p/s masa minta dgn Mak reepi ni,Mak tertidur,,siap mengigau lagi.Org cakap next,,dia sebut selipar. ^0^

2 comments:

  1. assalamualaikum... nisa bestnyer... dapat sanad resepi... ana tggu enti masak kat kaherah eh... specially kek snowy tau...

    ReplyDelete

 

Blog Template by BloggerCandy.com